Смокинята – съвършеният плод


Смокинята – съвършеният плод
30 Август 2012, Четвъртък


Лекува редици външни възпаления. Особено благотворно влияе и при кашлица

Автор: проф. Христо Мермерски

Наричат я още смоква, смоковница, табани. Принадлежи към семейство Черничеви.
У нас смокинята е разпространена главно по Черноморието и Южна България.
Хранителна и лечебна стойност имат плодът и листата на растението. Листата се берат по време на цъфтежа (юни), а плодът – след узряването му. Срокът на годност на изсушените листа е 2 г., а на плода – 3 г.

Листата съдържат етерично масло, псорален, бергаптен, лупеол, триоксистероидния сапонин фикусогенин, витамин С, органични киселини, танини, слуз и други неизучени вещества.
Лечебното действие на смокинята се изразява на първо място в нейното противовъзпалително, омекчаващо, откашлящо действие. Действа тонизиращо, болкоуспокоително. Възбужда апетита и стимулира панкреаса. Наличността на етерично масло придава на смокинята още противогъбично и бактерицидно действие. Плодът се приема при пресипнал глас, а накиснат в зехтин – сутрин като слабително и при бронхит.

Нашата народна медицина употребява успешно този плод за лечение на кашлица и запек. Външно пък се прилага като лапи при циреи.
Пресният сок от листата пък се използва за мазане на брадавици. Сварени за компреси пък, смокините са отлично средство за премахване на петна след бременност, както и за бани при болестта на Бюргер.

Онколозите от САЩ са стигнали до извода, че плодът от смокиня може да помогне при лечението на рак. Причината за това е, че той съдържа вещество, от което може да се изработи препарат за смекчаване на негативните ефекти на противораковата лъчева терапия.

Смокинята може да бъде част от всяка една специална диета. Тъй като по природа не съдържа мазнини, натрий или холестерол, но притежава голямо количество фибри, тя е идеална храна за тези, които се опитват да намалят теглото си. В същото време нейните плодове имат по-високо минерално съдържание от всички останали. Четиридесет грама смокини съдържат 244 мг калий (7% от ежедневната потребност), и 1.2 мг желязо (6% от ежедневната потребност). По количеството на калция (53 мг или 6% от ежедневната потребност) се нареждат на второ място след портокала. Една купичка изсушени плодове осигурява същото количество калций, колкото една купичка с мляко например.


Лечебни рецепти със смокини


При кашлица: 2 чаени лъжички нарязани сушени смокини се сваряват в 1 чаена чаша прясно мляко. Млякото се прецежда и се изпива на два пъти през деня. С него може да се прави и гаргара на гърлото.

При цирей: Върху цирея се слага лапа от ситно нарязани смокини.
При болестта на Бюргер: 1 супена лъжица от листата или 1 плод се запарва в 500 мл вода, подслажда се с мед. Количеството се изпива за един ден.

При проблеми с храносмилането: В стъклен буркан се слагат пресните листа на смокинята (колкото поеме бурканът, без да се натъпква много). Заливат се със 50% медицински спирт (купува се от аптеката 98% спирт и се разрежда с минерална вода). Бурканът се поставя на тъмно и на хладно място поне за един месец, може и повече. След това отделената течност се прецежда и съхранява на тъмно. При нужда две чаени лъжички от спиртния извлек се разтварят в 100 г вода и разтворът се пие преди ядене три-четири пъти на ден.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки