Сочна смокиня за фибри и за редовни черва

Препоръчваме ви:

Обикновена смокиня, Ficus carica, е ниско плодово дърво, което е разпространено в Средния Изток и по цялото Северно и Южно Средиземноморие, от Афганистан до Португалия и Мароко. Тя не е взискателна по отношение на условията на средата, издържа на горещини и бедни почви. Освен това един от най-старите плодове, които са известни на човека. Израства до височина 3-10 метра и има гладка сива кора. Плодът е 3-5 см дълъг, зелен на цвят, когато е неузрял, и морав, когато е узрял. Сокът на дървото дразни човешката кожа.

Пресните смокини съдържат до 82% вода; плодови киселини; захари, от които една част монозахариди, пектин, минерални вещества – калий, калций, магнезий, фосфор, сяра, манган. Сушените смокини са с променен състав от до 26% вода, плодови киселини, захари, пектин, белтъчини, минерали, както много полезни витамини – В1,В2, РР, Е. Една купичка сушени смокини осигурява същото количество калций, колкото една купичка с мляко. Смокинята съдържа немалко оксалова киселина – 100 мг%. Смокините имат най-високо ниво на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. В една сушена смокиня се съдържат два грама, които са 20% от дневната доза. Фибрите са много важни за нормалното функциониране на храносмилателната система.

С богатото си съдържание на калий и захари смокинята е добро лечебно средство срещу сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане и отоци. Желязото и манганът действат срещу анемия, а пектинът има слабителни характеристики и затова смокинята може да се използва против запек. Антиоксидантите в храната неутрализират вредните вещества, които се появяват в резултат на химичните реакции в тялото или са приети отвън. По този начин предотвратяват разрушаването на клетките. Високото й съдържание на калций способства здравината на костите, ноктите и косата. Изсушените смокини имат много по-високо ниво на фенолово съдържание от другите плодове. Фенолът се използва заради характеристиките си на антисептик. В смокинята се съдържат мастни киселини oмега-3, oмега-6 и фитостерол, които са особено важни за редуциране на холестерола. Те са много полезни за сърцето, мозъка и нервната система. Могат да се консумират от хора, които са прекарали болест, тъй като смокините зареждат с енергия. Употребяват се за борба с астма, простуда, затлъстяване, кашлица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *