Есенен смокинов сладкиш с винен сос

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Десерти
Есенен смокинов сладкиш с винен сос
Есенен смокинов сладкиш с винен сос
admin
Добавена от: admin
18028
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

3/4 чаша червено вино (портвайн)
1 чаша мед (разделена на 2)
2 тънки резена лимон
16-20 пресни смокини, без дръжки и разрязани на половинки
1 1/2 чаши брашно
1/2 чаша царевично брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1/4 чаша захар
настърганата кора на половин лимон
1 1/2 резена (12 с.л.) несолено масло, нарязано на 6 парченца, на стайна температура
3 големи яйца, на стайна температура
1 ч.л. ванилов екстракт (течна ванилия, ванилова есенция)
 

Разбъркайте виното и ½ чаша мед заедно в малък дълбок тиган. Добавете резените лимон и загрейте до кипене на среден огън. Намалете температурата. Добавете смокините, покрийте и гответе 4-6 минути, или докато смокините омекнат, но не се разпадат. С помощта на решетъчна лъжица прехвърлете смокините в отделна купа. Увеличете огъня и варете течността 15-тина минути, докато се посгъсти леко; сиропът трябва да полепва по потопена в него метална лъжица. Махнете от огъня и оставете да се охлади.
Сложете решетката в средата на фурната и загрейте до 190 градуса. Намазнете форма с подвижно дъно с диаметър около 20 см. Покрийте дъното с хартия за печене и намазнете хартията. Поръсете с брашно и изтупайте излишното количество.
В купа разбийте брашното, царевичното брашно, бакпулвера и солта.
В отделна купа добавете захарта и лимоновия сок; стрийте с пръсти, докато захарта се овлажни. Добавете маслото. С миксер разбийте маслото и захарта на средна скорост до кремообразна смес – около 3 минути. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате по 1 минута след всяко. Излейте останалото количество мед, добавете ванилията; разбивайте още 2 минути. Намалете скоростта на миксера, добавете сухите съставки и разбъркайте, докато всичко се смеси добре. Тестото трябва да е доста гъсто. Излейте го в приготвената форма и разтърсете формата, за да се разпредели равномерно тестото. Покрийте отгоре с пошираните смокини. Печете за 55-60 минути, или докато сладкишът се надигне и стане златисто-кафяв (проверете готовността с клечица). Прехвърлете сладкиша върху решетка и охладете 10 минути преди да го освободите от формата с помощта на остър нож. Охладете още преди сервиране. Поднесете леко топъл (на стайна температура), като поръсите всяко парченце с винения сос.
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft